2004-11-18

linux, lähis-ida ja lumesadu

windowsi- ja linuximeeste sõnasõjas operatsioonisüsteemide turvalisuse üle on alanud järjekordne lahing. briti arvutiturbefirma mi2g avaldatud uurimuse kohaselt on maailma turvalisimad operatsioonisüsteemid BSD ja OS X; windows olevat neist 5 ja linux lausa 13 korda ebaturvalisem. uuringu metoodikat ma siinkohal ei kommenteeriks ;)

see uuring on tekitanud kõva meedia- ja võrgukära. nii ühe kui teise poole võitlejad toovad järjest kõvemaid argumente oma väidete toetuseks. samas ei kipu kumbki seltskond end faktide uurimisega üle pingutama (kes seda teha viitsib, võib visata pilgu the register'is avaldatud raportile, mis seab levinuimatele müütidele vastukaaluks rea külmi fakte).

dogmaatiline demagoogia aga ei iseloomusta ainult linuxi ja windowsi pooldajate sõnavahetust, vaid sobib imehästi ka "terroristide" jm teiseusuliste massilise hävitamise õigustamiseks. eriti piirkondades, mille elanikud ei armasta au sees hoida läänelikku demokraatiat, kuid kelle kaevudest juhtub vee asemel tulema üht paksu, musta ja põlevat vedelikku.

ka selle sõja puhul leidub nii ühe kui teise poole tulihingelisi toetajaid. valdav enamus neist toetajaist aga istub oma soojades kodudes telekate ees ja usuvad pimesi seda, mida cnn, bbc, ria novosti või mõnel juhul aljazeera neile ette söödab. erinevate allikate andmete võrdlev analüüs? iseseisev mõtlemine? milleks ise vaeva näha, kui kuivad faktid on kommentaarikastmega suupäraseks muudetud?


"nojah, aga mismoodi see lumesadu siia puutub?" võiksid sa, hea lugeja, siinkohal küsida.

puutub nii, et eile eestisse saabunud esimene lumi tõi endaga kaasa rohkem kui 100 autoõnnetust ööpäevas. kusjuures süüdi ei olnud mitte talvekummide puudumine (nõukogude ajal ei tulnud enamusel autojuhtidest pähegi talveks teised rehvid alla panna, aga siiski jäi suurem osa neist ellu), vaid valesti valitud sõidukiirus ja juhtimisvõtted.

suurem osa linuxi pruukijaist on seda oma vabast tahtest. nad on kaalunud ühe ja teise süsteemi eeliseid ja puudusi ning teinud ise oma valiku. valdav enamus windowsi kasutajatest on aga selliseid, kelle eest on valiku teinud keegi teine -- tööandja, kool, kes iganes. milleks end mõtlemisega vaevata?


kui linuxi ja windowsi kasutajate arvud jõuga võrdsustada, kasvaks ilmselt ka linuxit jooksutavate süsteemide vastu suunatud rünnete edukuse protsent. sest nii auto- kui arvutiõnnetuste suurim põhjustaja on tooli ja rooli vaheline tihend.

Kommentaare ei ole: