2005-05-06

Kommunismi teine tulemine

Linnar uhkustas oma uute, inim- ja keskkonnasõbralike Blackspot ketsidega, mille iga paari ostja saab kaubaga kaasa ka firma ühe aktsia. Asja lähemalt uurides jõudsin netilehele pealkirjaga Antipreneur (ligikaudne tõlge: antiettevõtja). Sealt pärineb ka järgmine (minu tõlgitud) tsitaat:

Kujuta ette restoraniketti, mis pakub vaid kohalikest algmaterjalidest valmistatud roogasid. Või artistide poolt kontrollitavat raadiovõrku. Või tarbijateühistut, mis pakub orgaanilisest materjalist rõivaid. [ --- ] Nike'i asemel? Blackspot ketsid. McDonalds'i, Warner Music'u ja Microsofti asemel? Ütle ise!
Mulle hakkab üha enam tunduma, et läänemaailm liigub vaikselt, kuid kindlalt revolutsioonilise situatsiooni poole -- st olukorda, kus alamkihid enam ei taha ja ülemkihid enam ei saa vanaviisi jätkata. Ees on kommunismi teine tulemine, kusjuures sel uuel kommunismil ei saa olema praktiliselt midagi ühist Nõukogude Liidus kehtinud korraga.

Väikestest asjadest sünnivad suured. Üksikust liivaterast sõidab rong üle nii, et keegi seda ei märkagi. Vagunitäis liiva raudteel võib aga rongi peatada või isegi rööbastelt välja ajada. Linux ja muu vaba tarkvara oli algusaegadel vaid friikide ja akadeemikute "mänguasi" -- täna aga on see kujunenud arvestatavaks pinnuks suurkorporatsioonide silmas. Eesti autorikaitse organisatsioonide esindajad ei ole Creative Commons'i litsentsidest ega Magnatune'ist kuulnudki -- ja kui nad ükskord seda tõsiselt võtma hakkavad, võib rong nende jaoks juba lootusetult läinud olla. "Vana" meedia ei oska ajaveebide suhtes seisukohta võtta -- ja kaotab järjest lugejaid. "Vanad" poliitikud arvavad sinisilmselt, et saavad lõpmatuseni jätkata rahva lollitamist mesimagusate valimislubadustega.

Aga käivitunud on protsessid, mida "vanad" jõud enam kontrollida ei suuda. Informatsioon libiseb järjest rohkem välja "organite" kontrolli alt. Ning informeeritud inimesed teevad oma otsused ise.

Uus kommunism rajaneb vabade, arukate, informeeritud ja teotahteliste inimeste kommuunile ja asjade ühisele tegemisele; kasumi teenimise asemel muutub oluliseks reaalse väärtuse loomine.

Kommentaare ei ole: