2005-09-05

pressikaja: pisipehme riiklik netitelefon

tehnokratt peeter marvet kurjustab postimehe reporteri aleksei günteri pihta, kes oma kirjutises riik peab netitelefoni veel ebaturvaliseks tema sõnu kontekstist väljarebituna kasutas. kuigi kahtlemata inetu, on see minu arvates kõnealuse loo juures veel võrdlemisi väike probleem. hoopis suurem häda on see, et günter kas ei valda teemat, millest kirjutab, või -- loodan väga, et eksin -- teeb microsoftile PR-tööd.

alles see oli, kui redmondi tarkvaragigant sai euroopa komisjonilt vastu nina ning pidi oma operatsioonisüsteemist eraldama multimeediamängija windows media player, mille kaasatoppimine windows-ile leiti olevat konkurentsi kahjustav. paistab, et nüüd üritab microsoft sedasama teha võrgutelefoni rakendusega. loodan väga, et kui see peaks juhtuma, suudab komisjon oma selja sirgena hoida ning billi koonu uuesti kõrvetada.

microsofti propagandamasin teavitab kõiki, kel kõrvad, lakkamatult sellest, et täielikult microsoftipõhiste lahenduste universaalne kasutuselevõtt võimaldab kulusid kärpida, kuna üheainsa tootja egiidi all valminud süsteemi komponendid üksteisega sujuvalt ühilduvad ning IT-probleemide hulk seeläbi pea olematuks kahaneb. ning mesimagusat PR-juttu kriitiliselt mõtlema vaevumata kuulavad tegelased ei märkagi, kuidas nende firma (omavalitsus, riik, planeet, universum) langeb microsofti tehnoloogialõksu, sest teiste (loe: konkureerivate tootjate) rakendustega need üliühilduvad komponendid ei ühildu või ühilduvad kehvasti. alternatiivide kasutuselevõtt muutub järjest raskemaks ja raskemaks ning hetkel, mil lõks kinni langeb, on firma (omavalitsus, riik, planeet, universum) sõltuv microsofti litsentsi- ja toepoliitikast. see aga tähendab mitte ainult rahalist, vaid ka strateegilist riski.

mina ei taha billist sõltuda. seepärast siirdusin juba poolteist aastat tagasi vaba tarkvara kasutajate peresse ning pole oma otsust siiani kahetsema pidanud.

ja mis puutub konkreetselt netitelefoni, siis eestile oleks microsofti lahenduse üleriigiline (või isegi üle-riigiasutusteline) kasutuselevõtt topelt -- või õigemini lausa kolmekordselt -- kahjulik. lisaks tehnoloogialõksu sattumisele ning litsentsitasude (mis jutt see on, et windowsiga kaasapandav netitelefon on tasuta, kui windows ise maksab rasket raha?) piiri taha pumpamisele aitaks see liigutus ära hoida -- või vähemalt mõnevõrra raskendada -- ühe võimaliku eesti nokia sündi. bill ja tema kohalikud jüngrid mõistagi rõõmustaksid selle üle...

märkus: käesolev kirjutis, nagu ka kõik muud w-blogis avaldatud mõtted, kajastab vaid minu isiklikke seisukohti, mis põhinevad mulle selle avaldamise hetkel teadaoleval informatsioonil.

Kommentaare ei ole: