2005-10-23

EPL juhatab lugejaid internetist filme tõmbama

Aavo ja Priidu närvid on läbi. Alates reedest ei ole meestel enam asu -- nad võpatavad kontoris iga telefonihelina peale ning öösel kodumajast mööduva auto mootorimürin pühib une nende väsinud silmist. "Uhh, seekord läks õnneks," pomisevad nad ja võtavad klaasi... vett või mahla, sest mõistus peab terav püsima. Iga hetk võib ju sisse tormata sinikuubedest saadetud Ilmar või Kalev, meie loo peategelased külmale põrandale kõhuli käsutada ning teostada võetuse. "Kurat, kuidas me võisime ometi nii hooletud olla," vasardab vahetpidamata meeste peades. "Kuidas me küll ei märganud, et Mari selle loo lehte pani?"

Juhtunud on midagi kohutavat. Eesti Päevaleht on nii oma võrgu- kui paberväljaandes avaldanud internetiaadressi, kust on võimalik tasuta alla laadida autoriõigusega kaitstud audiovisuaalset teost. Ja mis eriti õõvastav: pahaaimamatule külastajale antakse tol lehel soovitus kasutada filmi allalaadimiseks BitTorrentit, aga see tähendab ju automaatselt seda, et lisaks faili sikutamisele teeb sikutaja selle ka teistele huvilistele kättesaadavaks.

Jah, Aavo ja Priit, vastutava väljaandja ja peatoimetajana oleksite te pidanud palju valvsamad olema. Sest nüüd võetakse teie arvutid -- ja mitte ainult teie, vaid kogu toimetuse omad -- kuni asjaolude täpse ja täieliku väljaselgitamiseni hoiule. Sest see audiovisuaalne teos, mida teie leht soovitab inimestel netist tasuta tõmmata, on ju seitsme aasta jooksul üle 300 inimese intellektuaalse pingutuse tulemusel valminud täispikk mängufilm.

Kas sellist Eestit me tahtsimegi?

Kommentaare ei ole: