2006-02-14

härjavõitlusi siit ja sealt

kodumaine härjavõitlus: ilmar härg tahab oma sarve suruda allstarz.ee nimelise portaali pidajate soolikatesse. lähemalt kirjutavad ja räägivad merlis nõgene, peeter "tehnokratt" marvet, linnar viik, silver meikar ja paavo. huvitav, kas hüüdlauset "härg vardasse!" tõlgendatakse tänapäeva eestis vaenu õhutamise või kulinaarse üleskutsena?

välismaine härjavõitlus: jyllands-postenis ilmunud karikatuurid ning muhameedlaste ägedad ja kohati vägivaldsed reaktsioonid neile on kirgi kütnud kogu maailmas, sealhulgas ka meie oma koduses konnatiigis. täna juhtusin kuku raadiost kuulma saadet "raadioentsüklopeedia" (mida kahjuks -- miks küll??? -- kuku audioarhiivist ei leia), kus hardo aasmäe selgitas, et tegemist ei ole teps mitte kristluse ja islami konfliktiga, vaid ilmaliku ja religioosse maailmakorra konfliktiga. euroopa (ja austraalia ja teatavate mööndustega [bushi USA] ka ameerika) on täna sellised nagu nad on tänu sellele, et pimedale keskajale järgnes valgustusaeg, kus eurooplased õppisid kahtlema. kõiges. ning et sestsaati ei nähta meie maailmas erilist probleemi selles, kui keegi arvab, et piiblisse kirjutatu ei pruugigi täies mahus tõele vastata. islamimaades aga on nii riigikorraldus kui kogu ühiskond sügavalt religioosne ning pühakirja sõnades kahtlemine seepärast suurim kuritegu. aasmäe mainis muuhulgas sedagi, et ka raudse eesriide sees omal ajal kehtinud ideoloogia ainuõigsuses kahtlemise eest võis 25+5 saada.

mina lisaks siia omalt poolt niipalju, et mistahes religiooni (või muu "püha tõena" esitatava ideoloogia) kuulutamist, millega kaasnevad mistahes üleskutsed mistahes repressioonide rakendamiseks teisitimõtlejate vastu, ei saa tõlgendada muul viisil kui vaenu õhutamisena. ning selliseid juhtumeid tuleb käsitleda seaduse täie rangusega.

Kommentaare ei ole: