2007-03-15

Minu tugevad küljed

Tegin hiljuti koos paarikümne kolleegiga testi, mille eesmärk oli välja selgitada meie tugevad küljed. Minu esiviisik oli selline:

  1. Input (sisend) — inimesed, kelle tugevuseks on sisend, tunnevad vajadust rohkem teada. Sageli koguvad ja arhiveerivad nad kõikvõimalikku infot.
  2. Focus (fookus) — tugeva fookusega inimesed võivad võtta kursi ja seda hoida ning teha muudatusi, kui see on vajalik rajal püsimiseks. Nad prioritiseerivad ja seejärel tegutsevad.
  3. Activator (käivitaja) — tugevad käivitajad suudavad panna asju juhtuma, muutes mõtted tegudeks. Nad on sageli kannatamatud.
  4. Responsibility (vastutustunne) — tugeva vastutustundega inimesed võtavad oma südameasjaks selle ärategemise, mida nad on teha lubanud. Nad on pühendunud püsiväärtustele nagu ausus ja lojaalsus.
  5. Command (kamandamine) — tugevate kamandajate eripäraks on vahetu kohalolek. Nad suudavad olukorra kontrolli alla võtta ja otsuseid teha.
Kes arvab mind tundvat, võib vabalt kommenteerida, kui hästi või halvasti need tulemused tegelikkusele vastavad :)

Muide, tulemuste kõrvutamisel selgus, et olen selle testirühma kõige "tavalisem" tegelane -- vaid kolme töökaaslase tugevate külgede esiviisikus ei olnud mitte ühtegi minu edetabelisse pääsenud omadustest.

Mis on selliste eksperimentide mõte? Minu jaoks ennekõike võimalus pisut paremini aru saada sellest, miks see või teine kolleeg käitub just nii, nagu ta seda teeb. Ning nagu testi korraldaja seletas: oma nõrkade külgede tugevdamine on riskihaldus; tõeliselt heade tulemuste saavutamiseks tuleb aga keskenduda nende omaduste arendamisele, mis sul juba niigi tugevad on.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tasulise testiga tegu? päh. :)

Anneli ütles ...

Minu arust on üks oluline sisend puudu - krooniline möla pidamatus ;)
Võimalik, et see klassifitseerub alapunktina kamandamise alla. :)

alice ütles ...

alustaks siis otsast (minu hinnang pigem siis läbi isikliku elu):
sisendi jutt peab paika
fookuse teema ka õige, eriti see poole, et enne vaja ikka pikalt prioritiseerida ;-)
käivitaja ehk oled, aga see kannatamatuse jutt ei ole päris õige
vastutustunne on sul olemas, aga eks nende lubaduste ellurakendamine on sul tihti aeganõudev - see on see prioritiseerimise teema
kamandamisega on nii, et see toimub vastavalt olukorrale, aga kindlasti on tuntavalt vähenenud see Anneli poolt viidatud krooniline mölapidamatus