2007-08-30

Paar plusspunkti Eesti Politseile

19. augusti õhtul sõitsin Kuusikult kodu poole. Lubatud kiirusega, kinnitatud turvavöö ja sisselülitatud lähituledega, nagu tavaliselt. Kehtna vahel tee ääres passinud politseipatrull pidas aga vajalikuks mulle järele sõita ja sinistele lisaks ka punased vilkurid sisse lülitada. "Teie sõidudokumendid, palun!". Ulatasin load, registritunnistuse ja kindlustuspoliisi. "Teie rikkumine," ütles politseinik ja osutas tehnoülevaatuse templile, mis oleks pidanud juba juunikuus uuendatud saama.

Tunnistasin kõik ausalt üles: juulis puhkasin ja abiellusin ja pulmareisisin (ilma autota) ja juunis tegelesin puhkuse eel tööotste kokkutõmbamisega ja augustiks oli see ülevaatuse teema lihtlabaselt ununenud. "Kehtivaid karistusi teil ei ole, nii et seekord teeme hoiatuse." Paberid vormistatud, soovisid politseinikud mulle head teed ja panid südamele, et ma ülevaatuse ikka lähiajal ära teeksin.

Eile õhtul sõitsin koos poisiga töö juurest koju. ETKVL-i silla juures passinud patrull võttis end mulle sappa. "Meie andmetel on teil ülevaatus aegunud." -- "Jah, ma tean. Ma sain paari nädala eest hoiatuse ka. Ja praegu sõidangi Sakku ülevaatusele." -- "Kuskohas see ülevaatuspunkt Sakus asub ja mis kellani see lahti on?" -- "Teaduse 5, kella seitsmeni." -- "Hea küll, aga ärge sellega enam venitage."

Ja nüüd plusspunktid:

  • Tundub, et Eesti Politsei ei tegelegi enam iga hinna eest trahvide tegemisega, vaid on tõepoolest liiklusohutuse parandamise eesmärgiks seadnud.
  • Kui nad viitsivad ja suudavad numbrimärgi järgi juba mingeid aegunud ülevaatusega udupäid rajalt maha võtta, võib arvata, et ka varastatud autode kättesaamine ei ole neile enam üle jõu käiv ülesanne.
Ja eilsest õhtust alates on mu autol taas kehtiv ülevaatus.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väikese Väina tammi Saaremaapoolses otsas kiirust mõõtnud patrull tegi sama ka minuga.

Piirdusid samuti suulise hoiatusega.

petskratt ütles ...

Minuga juhtus eelmine suvi kah sama jama - nad nimelt tipivad autonumbreid e-politseisse ja saavad sealt kenasti teada.

Mina olin aga lisaks absoluutselt kõik dokumendid koju unustanud (ja kaks hääletaja-piigat ehmatasid natuke ära, kui ma suvalises kohas metsa vahel auto peatasin), millega seoses mulle pikk loeng peeti. Ma pidasin vastu teise loengu, et kui tal on e-politsei siis ta tegelikult teab kes ma olen ja me võime minna tema autosse ja näo displeiga kõrvutada. Mispeale politseinik võttis välja kulunud paberi kus oli kirjas, et dokumentideta sõit on ikkagi rikkumine.

Aga üldiselt me leppisime kah hoiatusega ja ma käisin kohe ülevaatusel ära. Kes jäid kõigega rahule, aga soovitasid mul kui rahuliku sõidustiili harrastajal järgmine kord enne ülevaatust metsas veidi kõva gaasi anda, sest muidu puhuvad hetigaasi-testi normidele vastavad tuurid kogu tahma nende kuuri.

Anonüümne ütles ...

Minul aegus ülevaatus välismaal viibimise ajal 2 nädalat. Jõudsin koju, järgmisel hommikul võtsin auto ja sõitsin linna ülevaatuse poole. Ristmikul seistes jõudis taha politsei auto, kes startides vilkurid süütas, kinni pidas ja ei lugenud ükski mu selgitus, tehti trahv ära. Põhjenduseks öeldi, et "ah et tulete vääna-jõesuust, järelikult ei sõitnud te ESIMESSE ülevaatuspunkti".

Hinge täitis kohe sõnaseletamatu emotsioon...

Jane ütles ...

Meie tulime mamburi pulmast ja Jüri oli auto nii tilgatumaks sõitnud, et auto hakkas juba turtsuma. Mina olin muidugi pahane, et keset ööd kuskile teele jääme ja keerasin mingi tupiku märgi juurest sisse. Ise märki ei pannud tähele. Pidurdasin keelumärgi ees, sest samal ajal pidas ka järgi sõitev politsei mind kinni. Küsis kas märki ei näe. Ütlesin, et just nüüd nägin kui kinni pidasite :) Seletasin olukorra ära, et kohe kütus otsas jne. Kontrollis lube, pani puhuma ja ütles, et seda vahel jah ikka juhtub, et kütus otsas. Lubas selle keelumärgi alt hetkel läbi sõita, et liiklust pole ja juhatas lähimasse jaama. Saime ilusti koju :))

Anonüümne ütles ...

tore muidugi oleks, kui mõttetutes kohtades ei tegeletaks normitäitmistega. viimane silmajäänud koht, kus passida meeldib, on tallinn-pärnu maanteel kernus (on vist kernu?) kus on pikem tee-ehitus ja miski künka peal ka veel. seal oli pikalt 30 märk ja õhtuti kui tööd ei tehtud, istusid politseinikud seal ja võtsid järjest autosid rajalt maha.

tutikas tee, enamasti sile, tühi ja lai. ega keegi 30ga sõitma ei kippunud. ikka miski 50-60. siis küll mõlemal pool vilgutati väga hoolega vastutulevatele autodele :)